Informatie over Indonesië


 Alle eilanden op een rijtje 

Startpagina

Aanklikbare kaart van Indonesië

Via inmiddels enkele tientallen pagina's met informatie wordt onthult wat er in IndonesiŽ te verwachten is. Je kunt via de kaart hieronder direct naar een regio van keuze springen, maar je kunt ook naar onder 'scrollen' op deze pagina om de meer algemene informatie te bekijken.

Aanklikbare kaart van Indonesië
Informatie over Java Informatie over Sumatra Informatie over Kalimantan Informatie over Sulawesi Informatie over Bali Informatie over Nusa Tenggara Informatie over Maluku Informatie over Papua


 blog.indonesiepagina.nl
 Ga naar RSS feed voor blog-artikelen meer blog artikelen 

 Introductie tot Indonesië

De republiek IndonesiŽ is een land gelegen in Zuidoost-AziŽ. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee 's werelds grootste eilandstaat. Met een populatie van 237.512.355 is het qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld en tevens het land met de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.


 Klimaat

Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat, waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde, dat rond de 25 tot 27?C ligt. De maximumtemperatuur kan een waarde bereiken van 36?C.


 Landschap

De enorme verscheidenheid aan landschappen is een gevolg van klimatologische en geologische factoren. Zo zijn de eilanden van West-Indonesië altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen. Het grootste gedeelte Van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen.


 Meren en rivieren

De grote eilanden worden doorsneden door grote rivieren die in de bergen ontstaan en als brede stromen het laagland ingaan. Enkele grote rivieren zijn de Kapuas en de Barito op Borneo, de Musi op Sumatra en de Brantas op Java. De meeste rivieren op Java stromen naar het noorden en monden uit in de Java Zee. De rivieren op Java zijn relatief lang.


 Planten en dieren

De Indische archipel heeft een zeer rijke flora, die zich van west naar oost wijzigt in samenhang met het in deze richting droger wordende klimaat. In totaal zijn er meer dan 45.000 bloeiende plantensoorten, en dat is ca. 10% van alle soorten bloemen en planten die er op aarde voorkomen. Er zijn 250 bamboesoorten en 150 verschillende soorten palmen. Alleen al van het eiland Borneo zijn zo'n 3000 boomsoorten bekend, en in de regenwouden van Irian Jaya komen meer dan 2500 soorten orchideeën voor, waaronder de grootste ter wereld, de tijgerorchidee met zijn drie meter lange sleep van bloemen. Irian Jaya is ook bekend vanwege zijn insectenetende bekerplanten.


 Regenwouden

Het ecologisch evenwicht in het regenwoud wordt ernstig bedreigd door menselijke activiteiten of de gevolgen daarvan. Zo vindt er op grote schaal houtkap plaats, met als gevolg een toenemende erosie. In 1997 gingen bovendien nog eens gigantische stukken regenwoud verloren door bosbranden. Het nog resterende bosareaal van Indonesië beslaat ongeveer 60% van het totale landoppervlak. Het gaat daarbij vooral om zo'n 100 miljoen hectare tropisch regenwoud, na Brazilië het grootste oerwoudgebied op aarde.


 Vulkanen en aardbevingen

Op Indonesië zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau of Rakata, een eilandvulkaan gelegen tussen Sumatra en Java. Andere bekende vulkanen zijn de Agung op Bali, de Merapi, Kelud, Semeru, Pangranro en Gede op Java, de Rinjani op Lombok en de Galunggung op West-Java. De actiefste vilkaan is wel de Tambora op het eiland Sumbawa. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de 'Ring van Vuur' genoemd. Gemiddeld registreert men ca. 10 keer per jaar een grote uitbarsting.


 Lebaran-periode

Ieder jaar is het weer een hele belevenis; Lebaran, het einde van de Ramadan in IndonesiŽ, en dan voornamelijk op het eiland Java.


 Visuminformatie IndonesiŽ

Houders van een Nederlands paspoort kunnen op enkele manieren een toeristen-visum voor IndonesiŽ verkrijgen. Men kan het visum aanvragen via de Indonesische ambassade in Den Haag, maar de meest populaire optie lijkt het zogenaamde visa-on-arrival ('visum bij aankomst') te zijn. Er zitten echter wel een aantal verschillen tussen. Hieronder staat meer informatie over de verschillen in deze visa.


 Politiek in Indonesië

IndonesiŽ is overgenomen door Nederland in de tijd van de VOC. De boeren moesten peper verbouwen. Vanaf 1942 is IndonesiŽ bezet door Japan. Vele Nederlanders maar ook IndonesiŽrs werden in kampen geÔnterneerd. Japan capituleerde op 15 augustus 1945. IndonesiŽ is na de onafhankelijkheid van Nederland (op 17 augustus 1945 uitgeroepen door onder andere Soekarno, door Nederland officieel overgedragen op 27 december 1949) omgevormd tot een republiek.


 Kunst en Cultuur

Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.


 Economie van Indonesië

IndonesiŽ bezit grote grondstoffenvoorraden: vooral aardolie en aardgas, maar ook bauxiet, tin, koper en nikkel. De export van grondstoffen maakte het land in het verleden afhankelijk van de industrielanden; eindproducten moesten voor veel geld worden geÔmporteerd. Na de oliecrisis verandert dit.


 Verkeer in IndonesiŽ

Het verkeer in IndonesiŽ gaat iets anders te werk dan in de meeste Europese landen, en ook zeer zeker Nederland. Voor de nietsvermoedende toerist lijkt het een complete chaos. Gelukkig is het dat ook. Gelukkig inderdaad, want hierdoor weet je dat het eigenlijk helemaal geen zin heeft enige verkeersregeltjes te kennen, want die zijn hier over het algemeen compleet nutteloos.


 Ecologie van Indonesië

Door zijn afmetingen, tropische klimaat en doordat het een eilandenrijk is, bezit IndonesiŽ na BraziliŽ síwerelds op een na grootste biodiversiteit . De flora en fauna zijn een mix van zowel Aziatische als Australische soorten. Ooit was een groot gedeelte van de eilanden zoals Sumatra, Borneo en Bali verbonden met het Aziatische vasteland en ze bezitten daardoor een grote rijkdom aan Aziatische soorten.


 Landschap van Indonesië

Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van IndonesiŽ en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land. In de eilandengroep groeit circa 140 miljoen hectare regenwoud, na BraziliŽ het grootste ter wereld. In de schaduw van de reusachtige bomen gaat een ongekende plantenrijkdom verscholen.


 Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van IndonesiŽ bestaat uit 33 provincies, vijf daarvan hebben een speciale status. Elke provincie heeft zijn eigen wetgevende macht en gouverneur. De provincies worden onderverdeeld in regentschappen (kabupaten) en stadsgemeenten (kota), die weer verder kunnen worden onderverdeeld in onderdistricten (kecamatan). Onderdistricten kunnen op hun beurt weer worden onderverdeeld in dorpsregio's (kelurahan) en dorpen (desa).


 Bevolking van Indonesië

De totale bevolking van IndonesiŽ bestond in 2008 uit een geschat aantal van 237 miljoen inwoners. Alleen al op het eiland Java wonen meer dan 130 miljoen IndonesiŽrs en het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld . Ondanks het bestaan van een redelijk succesvol familieplanningprogramma dat al sinds de jaren 60 in werking is, verwacht men dat de populatie in 2035 tot 315 miljoen zal groeien, gebaseerd op de huidige groeisnelheid van 1,25%.


 Korte geschiedenis

Fossiele resten van Homo erectus, ook bekend als de Javamens, bewijzen dat de Indonesische archipel al bewoond werd zoín 2.000.000 tot 500.000 jaar geleden . AustronesiŽrs die tegenwoordig het grootste gedeelte van de bevolking vormen migreerden vanaf Taiwan in zuidoostelijke richting.


 Bedelen, verkopen en zingen

In IndonesiŽ is het een normaal verschijnsel, de mensen van allerlei leeftijden Ė van de allerkleinsten tot stokoude bejaarden Ė die zich langs de kant van de weg ophouden om in hun levensbehoeften te voorzien. Je vindt ze voornamelijk op wegen waar het verkeer vaak langzaam rijdt en op de drukkere kruispunten en andere drukbezochte plekken.


 Ethymologie

De naam IndonesiŽ is afgeleid van het Latijnse woord "indus", wat "India" betekent, en het Griekse woord voor eiland, "nesos". De naam dateert uit de 18e eeuw, dus nog van voor de onafhankelijkheid van IndonesiŽ. In 1850 stelde de Engelse etnoloog George Earl de term Indunesians (IndonesiŽr) voor als naam voor de bewoners van de Indische archipel.


 Durian

De doerian is een tot 40 m hoge, groenblijvende boom met uitgespreide takken en een dichte kruin. De afwisselend geplaatste, gaafrandige, lancetvormige, toegespitste bladeren zijn 7Ė15 cm x 20Ė30 cm groot. De bladeren zijn van boven glanzend en aan de onderkant met harige, goudkleurige schubben bezet. De bloemen zitten met drie tot dertig stuks in trossen aan vertakte twijgen, die direct uit de stam en dikke takken ontspringen.

   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
1 foto in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde onderwerpen

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

86,702,898 pageviews Een website van indahnesia.com