Yogyakarta, Midden Java


 Het culturele hart van Java 

Startpagina

 Yogyakarta, Midden Java

Het culturele hart van Java

In 1755 viel het Mataram-rijk uiteen in twee delen. Hamengku Buwono I gaf toen Yogyakarta aan Ario Mangkubumi, een zoon van de vorst van Mataram. Het andere deel van het rijk was Surakarta (Solo). Beide delen heetten in de koloniale tijd de "Vorstenlanden".

In 1825 brak er de Java-oorlog uit, waarin Diponegoro, een zoon van Hamengku Buwono II, zich tegen de Nederlanders onderscheidde. Door bedrog (met het voorwendsel van vredesonderhandelingen) hebben de Hollanders Diponegoro gevangen kunnen nemen. Hij stierf tientallen jaren later in gevangenschap, maar niet in vergetelheid, want nu nog is Diponegoro symbool van verzet tegen onderdrukking. Yogyakarta (Midden-Java), met ruim 600.000 inwoners, heeft altijd een symboolfunctie gehad als het gaat om verzet tegen buitenlandse overheersing.

Dat kwam niet in de laatste plaats door de houding van de sultans. Dat kwam het meest recent nog tot uiting toen de sultan Hamengku Buwono IX weigerde om te onderhandelen, en toen hij dat tòch deed, omdat hij geen keus meer had, sprak hij zijn tegenstanders toe vanaf de kratonmuur, zodat hij op zijn mede-onderhandelaars neerkeek. De sultan was bij sommige Nederlandse studenten nog bekend als "Henkie", omdat hij indertijd in Haarlem had gestudeerd. Ook bij de studentenvoetbalvereniging, waarin hij actief was, kende men hem onder die naam.

In de jaren 1947-1949 heeft Soeharto verborgen gezeten in de kraton, vermomd als een gewone boer. Yogyakarta is in de bersiaptijd en tijdens de politionele acties kortstondig hoofdstad geweest van Indonesië.

Doorkijkje in Jalan Cik di Tiro
Doorkijkje in Jalan Cik di Tiro

Tegenwoordig is Yogyakarta nog steeds een cultureel centrum, met name door de kraton, en ook zegt men dat hier het mooiste Javaans wordt gesproken. Dat past natuurlijk geheel binnen de cultuur van de kraton. Er zijn talrijke muziek- en dansscholen, er worden volkstheater- en wayang-avonden gehouden, en er zijn uitstekende beeldende kunstenaars en dichters. Yogya-batik en Yogya-zilver zijn wereldberoemd.

Vroeger, tot enkele decennia geleden, zetelde de beroemde universiteit (Universitas Gajah Mada) binnen de muren van de kraton. De universiteit heeft nu eigen gebouwen. Opvallend in de stad is de in het oog springende aanwezigheid van duizenden fietsen, becaks, andongs en motoren zodat auto's minder aanwezig lijken te zijn. Vroeger was het wegen ook in vergaande mate ongeschikt voor gemotoriseerd verkeer, door de ribbels in het wegdek.

Laatste aanpassing 3 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,226,647 pageviews Een website van indahnesia.com