Candi Sewu


 Een van de vele tempels in de regio 

Startpagina

 Candi Sewu

Een van de vele tempels in de regio

Candi Sewu is een Boeddhistische tempel uit de 8e eeuw gelegen op slechts 800 meter ten noorden van de Prambanan tempel in Midden Java. Candi Sewu is de tweede grootste Boeddhistische tempel in Midden Java na de Borobudur. De tempel is ouder dan de Loro Jonggrang tempel. Hoewel er ooit slechts ongeveer 257 tempels waren, heet het complex in het Javaans 'de duizend tempels'. Deze naam is afkomstig uit volksverhalen, de Legende van Loro Jonggrang.

Geschiedenis

Gebaseerd op een inscriptie uit het jaar 792 die werd gevonden in 1960, was de meest waarschijnlijke oorspronkelijke naam van het tempelcomplex "Manjusíri grha" ('het Huis van Manjusri'). Manjusri is een van de Boddhisatva in de leer van het Boeddhisme. De Sewu tempel werd hoogstwaarschijnlijk in de 8e eeuw gebouwd, aan het eind van de regeerperiode van Rakai Panangkaran. Rakai Panangkaran (746 Ė 784) was een populaire koning van het Mataram koninkrijk. De tempel werd waarschijnlijk tijdens de heerschappij van Rakai Pikatan verder uitgebreid. Rakai Pikatan was van de Sanjaya-dynastie die getrouwd was met een Boeddhistische prinses van de Sailendra-dynastie Pramodhawardhani. De meeste van zijn onderdanen behielden hun oorspronkelijke geloof nadat de Sanjaya-dynastie terugkeerde.
Het feit dat deze tempel gebouwd is in de buurt van de Prambanan tempel wat een HindoeÔstische tempel is, laat zien dat HindoeÔstisch en Boeddhisten harmonieus samenleefden in het oude Java. De grootse schaal van Candi Sewu laat mogelijk zien dat dit een koninklijke Boeddhistische tempel was en een van de meest belangrijke religieuze centra in het verleden.

De tempel ligt in de Prambanan-vallei tussen de hellingen van de Merapi vulkaan in het noorden en de het Sewu gebergte in het zuiden, in de buurt van het hedendaagse Yogyakarta. De vallei staat bekend om zijn vele archeologische plekken die slechts op korte afstand van elkaar liggen. Mogelijkerwijs komt dit doordat het gebied een belangrijk religieus, politiek en economisch centrum was.

De tempel raakte zwaar beschadigd tijdens de aardbeving die delen van Java trof in mei 2006. Er is flinke schade aan de structuur van de tempels terwijl de centrale tempel de meeste schade opliep. Grote stukken steen vielen naar beneden en er traden scheuren op tussen blokken steen. Om ervoor te zorgen dat de tempel niet zou instorten, is er een metalen frame geplaatst op de vier hoeken. Hoewel de tempelcomplexen enkele weken na de aardbeving weer werden heropend, kunnen bezoekers nu niet meer dichtbij de belangrijkste tempels komen.

Het tempel-complex

Het tempelcomplex is het grootste Boeddhistische complex in het gebied van Prambanan, met een rechthoekige afmeting van 185 bij 165. Er zijn ingangen op alle vier de zijden, maar de hoofdingang zou diegene aan de oostelijke zijde zijn, gezien de plattegrond van de tempels. Alle ingangen werden bewaakt door twee Dvarapala-beelden. Deze grote bewakers zijn beter bewaard gebleven. Replica's staan onder meer in het kraton van Yogyakarta.

Er staan in totaal 257 gebouwen op het complex. Ze zijn in de vorm van een mandala-patroon geplaatst rond een centrale plek. Dit is de uitdrukking van het universum volgens de Mahayana-Boeddhisten. Er zijn 248 kleinere tempels met een gelijkend onderwerp. Deze staan in vier concentrische rijen. De twee buitenste rijen staan dichter op elkaar. Hier staan er 176. De twee binnenste rijen hebben 72 gebouwen en staan iets verder uit elkaar.

De 248 tempels die in het tweede gebied staan, zijn allemaal gebouwd op de basis van een vierkante plattegrond, maar ze hadden verschillende standbeelden en oriŽntaties. Vele van deze beelden zijn inmiddels verdwenen en de oriŽntatie van de huidige tempels is niet zoals deze oorspronkelijk was. De beelden waren vergelijkbaar met die van de Borobodur en waren hoogstwaarschijnlijk van brons.

Aan de noord-zuid en oost-west assen staan op een afstand van zo'n 200 meter, tussen de tweede en derde rij, de perwara tempels, twee op ieder punt, direct tegenover elkaar. Deze perwara tempels zijn de op een na grootste tempels na de hoofdtempel. Heden ten dage bestaan alleen de oostelijke en noordelijke paartjes nog. Deze kleinere tempels geven een groter heiligdom aan dat in de loop der tijd flink geroofd is. Achter de vierde rij van kleinere tempels ligt het binnenste plein, bestraat, waar ooit de hoofdtempel stond.

De hoofdtempel

De hoofdtempel heeft een vorm van een kruis door de 20 verschillende hoeken. De diameter van de ruimte ligt tussen de 29 en 30 meter. Op iedere van de vier belangrijkste hoeken van de tempel stuwt het bouwwerk uit en is er een trap met een ingang. De kamers zijn versierd met stupas. Alle bouwwerken hier zijn gemaakt van andesiet-gesteente. Deze vier kamers zijn met elkaar verbonden door een galerie met balustrades.
Vondsten gedaan tijdens de restauratie, laten zien dat het oorspronkelijke design van het gebied in het midden alleen bestond uit bouwwerken met slechts één kamer. Later werden er nog eens vier extra bouwwerken omheen gebouwd. De ingangen werden later neergezet om de tempels met elkaar te verbinden zodat de tempel vijf kamers kreeg. De centrale kamer kan bereikt worden vanuit de oostelijke kamer.

De centrale kamer is groter dan de andere kamers en heeft tevens een hoger dak. Tegenwoordig hebben de kamers geen standbeelden meer. De lotus-bloemen uit steen gemaakt in de centrale kamer maakt echter de suggestie dat hier ooit een grote bronzen Boeddha, zo rond de vier meter hoog, heeft gestaan. Dat beeld is nu verdwenen, over de eeuwen wellicht weggeroofd voor het brons.

Lokatie Candi Sewu

Laatste aanpassing 20 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,226,659 pageviews Een website van indahnesia.com