Candi Plaosan


 Een van de vele tempels in de regio 

Startpagina

 Candi Plaosan

Een van de vele tempels in de regio

Candi Plaosan, ook bekend als Plaosan Complex, is een van de Boeddhistische tempels in het dorp Bugisan, in het district Prambanan in Midden Java, Indonesië. Dit complex is eenvoudig te bereiken via de doorgaande weg tussen Yogyakarta en Surakarta. Candi Plaosan omvat een gebied van 2.000 vierkante meter en ligt op zo'n 148 meter boven de zeespiegel. In de buurt ligt de Dengok rivier. Candi Plaosan wordt tegenwoordig omringd door natte rijstvelden en andere productieve gewassen als bananenbomen en mais.
De Plaosan tempel werd in het midden van de negende eeuw gebouwd door Sri Kahulunnan of Pramodawardhani, de dochter van Samaratungga, een nakomeling van de Sailendra dynastie die getrouwd was met Rakai Pikatan volgens Hindu tradities. Het tempelcomplex bij Plaosan is een verzameling van twee Boeddhistische tempels, Plaosan Lor en Plaosan Kidul. De tempels zijn gescheiden van elkaar door een weg; Plaosan Lor ligt aan het noorden en Plaosan Kidul in het zuiden. Plaosan Lor bestaat uit twee hoofdtempels en een open terrein dat bekend staat als mandala. Beide tempels hebben een ingang, een poort en een standbeeld als bewaker, bekend als Dwarapala. Plaosan Lor en Plaosan Kidul worden beschouwd als een complex.

Architectuur
Het Plaosan tempelcomplex bestaat uit 174 kleine bouwwerken, 116 van hen zijn stupas en 58 zijn tempels. Veel van de gebouwen hebben inscripties. Twee van deze inscripties vermelden dat de tempels een gift zijn van Rakai Pikatan. De datum van de inscripties varieerd van het jaar 825 tot 850. Hoewel deze datums vergelijkbaar zijn met die van het Prambanan complex, zijn de complexen echter niet gerelateerd aan elkaar. De nieuwe manier van bouwen onderscheidt de Prambanan van de Plaosan tempels. De belangrijkste tempels van Plaosan bestaan uit lagere en hogere gedeelten. In het hogere gedeelte waren vroeger de beelden geplaatst.
Zoals de positie van de ramen laat zien, stond er slechts één standbeeld op de laagste verdieping. Dit beeld was gemaakt van brons en beeldde Bodhisattva uit. Ernaast stonden twee stenen beelden. De buitenste muren van de hoofdtempels laten reliŽfs zien van over het algemeen mannelijke goden. Kleinere en minder vaak voorkomende reliŽfs bij de ramen beelden vrouwen uit. Een traditioneel voorbeeld is een reliŽf van een Khmer prins die geÔdentificeerd kan worden aan zijn kroon.

Lokatie Candi Plaosan

Laatste aanpassing 18 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,227,024 pageviews Een website van indahnesia.com