Ritueel Jumat Kliwon


 De heilige rituelen op Selasa Kliwon en Jumat Kliwon 

Startpagina

 Ritueel Jumat Kliwon

De heilige rituelen op Selasa Kliwon en Jumat Kliwon

Of je nu de avond van Selasa Kliwon (een dinsdag en Kliwon volgens de Javaanse kalender) of Jumat Kliwon (een vrijdag en Kliwon volgens de Javaanse kalender) kiest, beide avonden worden gebruikt om rituelen uit te voeren in Cepuri en op het Parangkusumo strand in de provincie Yogyakarta op het eiland Java. Beide dagen worden hier volgens tradities gezien als dagen die vereerd moeten worden. De dagen zijn gebaseerd op de periode van 40 dagen waarin gevast wordt.

“Waar mensen vroeger gedurende 40 dagen vastten, wordt het vasten tegenwoordig ingekort tot slechts drie dagen, vanaf avond van Selasa Kliwon tot en met Jumat Kliwon. Deze drie dagen staan dan garant voor de overige 37 dagen waarop tegenwoordig niet meer gevast wordt,” verteld R.P. Suraksotarwono, de juru kunci ('sleutelbewaarder') en tevens inwoner van het strand Parangkusumo.

Onder Javanen vanuit verschillende streken van het eiland worden verschillende dagen van de week beschouwd als heilig. Inwoners van Midden Java beschouwen op deze manier de avond van Jumat Wage als een heilige dag, maar er zijn dus vele andere dagen voor andere gebieden op het eiland.

"Voor inwoners van Kemukus in Midden Java is de avond van Jumat Wage (een vrijdag en Wage volgens de Javaanse kalender) hun heilige dag. Vele inwoners zullen op die avond hun traditionele rituelen uitvoeren. Voor inwoners van Yogyakarta daarentegen zijn de avonden van Selasa Kliwon en Jumat Kliwon weer de heilige dagen," verteld Suraksotarwono.

Op het moment dat de inwoners van Yogyakarta en omgeving hun rituelen uitvoeren bij Sela Sengker (in het gebied van Cepuri), zijn er drie elementen die aanbeden worden in het ritueel. Deze drie elementen bij Sela Sangker ('kleine steen') zijn Mbok Rara Kidul als de helpende hand van Ratu Kidul, Mbok Nyi Roro Kidul als afgevaardigde van Ratu Kidul en Gusti Kanjeng Ratu Kidul, de heerser over de zuidelijke zee.

“Personen die het ritueel uitvoeren voor Mbok Roro Kidul zijn diegenen die een bepaalde doorgang zoeken, daar Mbok Roro Kidul gezien wordt als een soort geest. Mensen die het ritueel uitvoeren voor Nyi Roro Kidul zijn mensen die een ontmoeting willen hebben met Ratu Kidul,” verteld Suraksotarwono verder.

Volgens de overlevering wordt er na de bedevaart een gebed gedaan bij Batu Sengker voordat de giften aan Gusti Kanjeng Ratu Kidul uiteindelijk in zee geofferd worden op het strand van Parangkusumo op zo'n 300 meter van Cepuri. Het offeren is een overgave aan Ratu Kidul zodat de gebeden uiteindelijk gehoord zullen worden. Het is normaal dat de geofferde producten even later door de bevolking uit het water gehaald worden.

Volgens Suraksotarwono is het offeren aan de Ratu Kidul niet volgens de eigen wensen van de Ratu Kidul. “In het koningkrijk van Ratu Kidul is alles wat nodig is reeds aanwezig in overdaad, zodat er op geen enkele manier een tekort is. Door de spirituele handelingen die reeds uitgevoerd zijn wordt reeds in alle voorzieningen van het koninkrijk van Ratu Kidul voorzien.”

Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw werden de eeuwenoude tradities langzamerhand gezien als een commerciele activiteit in plaats van een rituele traditie, waardoor het hele gebeuren een beetje zijn daadwerkelijke waarde heeft verloren. De handel in onder meer de traditionele kleding is tegenwoordig zeker net zo belangrijk als de rituelen die uitgevoerd worden op Jumat Kliwon.

Suraksotarwono verteld dat een bedevaart als deze eigenlijk in alle rust uitgevoerd zou moeten worden, maar op de avond van Jumat Kliwon wordt tegenwoordig een pasar malam ('avondmarkt') georganiseerd, waardoor zelfs de bedevaartsgangers plaats moeten maken voor de economische kant van het hele ritueel.”

Bezoekers die het leuk vinden om een dergelijke traditionele ceremonie bij te wonen – zo commercieel is het nu ook weer niet – kunnen zich het beste op een Jumat Kliwon in de vroege morgen richting Parangkusumo bewegen. Het strand ligt net ten westen van het welbekende Parangtritis en kan binnen een uur gebreikt worden vanuit de stad Yogyakarta.

Lokatie Ritueel Jumat Kliwon

Laatste aanpassing 3 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,227,185 pageviews Een website van indahnesia.com