Candi Kalasan


 Een van de vele tempels in de regio 

Startpagina

 Candi Kalasan

Een van de vele tempels in de regio

Candi Kalasan (ook bekend als Candi Kalibening) is een Boeddhistische tempel uit de 8e eeuw en ligt op 13 kilometer ten oosten van Yogyakarta aan de weg richting de Prambanan tempel. De tempel ligt direct ten zuiden van de doorgaande weg 'Jalan Solo' tussen Yogyakarta en Surakarta in Midden-Java, Indonesië.

Geschiedenis

Volgens een inscriptie uit het jaar 778, een pranagari inscriptie in Sanskriet, werd de tempel gebouwd in opdracht van Guru Sang Raja Sailendravamçatilaka (het Juweel van de Sailendra familie) die erin slaagde om Maharaja Tejapurnapana Panangkaran (elders in de inscriptie ook wel Kariyana Panangkaran genoemd) een heilig gebouw te laten bouwen voor de godin (boddhisattvadevi) Tara en bouwde tevens een vihara (klooster) voor Boeddhistische monniken uit het koninkrijg van Sailendra. Panangkaran beloonde de Kalaça een sangha (Boeddhistisch kloosterlijke gemeenschap). Volgens de datum van de inscriptie, is de Kalasan tempel een van de oudste tempels die in de Prambanan vallei gebouwd is.
Ondanks dat de tempel enkele malen gerenoveerd en gedeeltelijk herbouwd is tijdens de Nederlandse koloniale tijd, staat de tempel er vandaag de dag in slechte toestand bij. Vergeleken met andere tempels in de buurt als de Prambanan, Sewu en Sambisari tempels, wordt deze niet onderhouden.

Architectuur

De tempel staat op een vierkante half-kelder van 14.2 meter. De vorm van de tempel bestaat uit 12 hoeken. Iedere van de vier belangrijkste hoeken heeft een trap en een toegang versierd met Kala-Makara en hebben kamers die ongeveer 3.5 meter groot zijn. Er staan geen beelden in de kleinere kamers kijkend op het noorden, westen en zuiden; maar gezien de overgebleven decoraties van lotus-bloemen is het waarschijnlijk dat hier ooit beelden stonden van bodhisattvas. De tempel is rijkelijk versierd met Boeddhistische figuren zoals bodhisattva en gana.
Het Kala-hoofd boven de zuidelijke ingang is gefotografeerd en gebruikt in boeken van enkele buitenlandse onderzoekers om een idee te geven van de kunst die gemaakt werd door Midden-Javaanse artiesten meer dan 1000 jaar geleden. De nissen waar de standbeelden hebben gestaan zijn zowel buiten als binnenin de tempel terug te vinden. De nissen in de buitenmuur zijn rijkelijk versierd met Kala hoofden, goden en heilige afbeeldingen van de svargaloka, een paleis in de hemel voor de goden, apsaras en gandharvas.

Het dak van de tempel is ontworpen in drie verschillende delen. Het meest lage dak volgt nog altijd de polygone form van de tempel zelf en bevat smalle nissen met beelden van boddhisatvas die op lotus-bloemen zitten. Iedere nis is gekroond met een stupa. Het midden-gedeelte van het dak heeft een octagonale form. Iedere van de acht kanten is versierd met een nis die een beeld van Dhyani Buddha bevat met aan beide kanten een boddhisatvas. Het bovenste gedeelte van het dak is vrijwel rond en heeft acht nissen die versierd zijn met grote dagoba. Het octagonale aspect van het bouwwerk heeft geleid tot speculatie over niet-Boeddhistische elementen in de tempel, vergelijkbaar met sommige interpretaties van de Borobodur.
De tempel is gericht naar het oosten, met een oostelijke kamer die als hoofdruimte diende. In de grotere hoofdkamer is een altaar in de form van een lotus-bloem en een troon versierd met afbeeldingen van makara, leeuwen en een olifant, vergelijkbaar met de Boeddha Vairocana-troon in de Mendut tempel. Volgens de inscriptie van Kalasan bevatte de tempel van Kalasan ooit een groot beeld – mogelijk tot wel vier meter hoog – van Boddhisattvadevi Tara. Gezien het ontwerp van de troon zat het standbeeld van de godin en was het gemaakt van brons. Het beeld is nu niet meer aanwezig. Mogelijk eenzelfde soort beeld is ook niet meer aanwezig in de Sewu tempel, wellicht weggeroofd als oud ijzer.

De buitenste muur van de tempel bevat resten van pleisterwerk met de naam vajralepa (letterlijk 'diamand pleister'). Eenzelfde soort substantie is gevonden op de Sari tempel. Het wit-gelige pleisterwerk werd op de tempel aangebracht om de muur van de tempel te beschermen, maar is inmiddels al geheel geërodeerd.

De tempel ligt in de archeologisch rijke Prambanan vallei. Op slechts enkele honderden meters ten noorden van de Kalasan tempel ligt de Sari tempel. Candi Sari was mogelijk het klooster dat genoemd werd in de inscriptie van Kalasan. Verder naar het oosten ligt het welbekende Prambanan complex, de Sewu tempel en de Plaosan tempel.

Lokatie Candi Kalasan

Laatste aanpassing 18 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

85,227,375 pageviews Een website van indahnesia.com