IJen


 IJen in oostelijk Java 

Startpagina

 Vulkanen in Indonesië

De geografie van Indonesië wordt gedomineerd door vulkanen die gevormd zijn door de subductie-zones tussen de Euraziatische en Indo-Australische plaat. Enkele van de vulkanen hier zijn bekend om hun uitbarstingen, denk hierbij aan de Krakatau en de uitbarsting in 1883. Het Toba-meer is een supervulkaan die ongeveer 74.000 jaar geleden uitgebarsten is en zorgde voor een vulkanische winter van zes jaar. De Tambora vulkaan zorgde voor de zwaarste uitbarsting in de moderne geschiedenis in 1815.


 IJen

IJen in oostelijk Java

Het IJen vulkaancomplex is een groep stratovulkanen in een grote caldera die IJen genoemd wordt. Deze heeft een diameter van ongeveer 20 kilometer. De Merapi stratovulkaan (niet te verwarren met de Merapi vulkaan in midden Java) is de hoogste piek in dit complex. Ten westen van de Merapi vulkaan is de IJen vulkaan, die een kratermeer heeft van ongeveer een kilometer groot.
Het meer is ook de lokatie waar met noeste arbeid zwavel wordt gewonnen. De manden vol met blokken zwavel worden hier een voor een naar boven gedragen. Vele van de andere kegels zijn gevormd in de caldera of aan de rand van de caldera. De grootste concentratie kegels vormt een niet echt eenduidige rij van oost naar west door de zuidelijke regio van de caldera. De actieve krater wordt Kawah Ijen genoemd en heeft een diameter van ongeveer 360 meter. Het meer is op zijn diepst 200 meter diep.

Mijnen van zwavel

Een actieve schacht aan de rand van het kratermeer is een bron van zwavel en zorgt voor grootschalige maar handmatige mijnbouw. De ontsnappende vulkanische gassen worden door een netwerk van keramische pijpen geleid, waardoor er door condensatie zwavel neerslaat. Het zwavel, dat diep rood van kleur is als het nog vloeibaar is, loopt dan langzaam naar het uiteinde van de pijpen waar het op de grond terecht komt, afkoelt en geel wordt.

De gekoelde zwavel wordt in grote stukken gebroken en gaat vervolgens in manden naar boven. Een gemiddelde lading weegt tussen de 70 en 100 kilogram en moet zo'n 200 meter omhoog gedragen worden voordat het via een bergpad van enkele kilometers op een verzamelpunt komt. De meeste mijnwerkers kunnen twee keer per dag een lading ophalen.

De mijnwerkers krijgen per lading betaald. In 2005 verdiende men op een dag werken enkele euro's. De mijners gebruiken over het algemeen te weinig bescherming als ze bij de vulkaan aan het werk zijn, wat uiteindelijk leidt tot ademhalingsproblemen. De levensverwachting ligt dan ook erg laag.

Lokatie IJen

Laatste aanpassing 16 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
56 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

80,670,333 pageviews Een website van indahnesia.com