Galunggung


 Galunggung in western Java 

Startpagina

 Vulkanen in Indonesië

De geografie van Indonesië wordt gedomineerd door vulkanen die gevormd zijn door de subductie-zones tussen de Euraziatische en Indo-Australische plaat. Enkele van de vulkanen hier zijn bekend om hun uitbarstingen, denk hierbij aan de Krakatau en de uitbarsting in 1883. Het Toba-meer is een supervulkaan die ongeveer 74.000 jaar geleden uitgebarsten is en zorgde voor een vulkanische winter van zes jaar. De Tambora vulkaan zorgde voor de zwaarste uitbarsting in de moderne geschiedenis in 1815.


 Galunggung

Galunggung in western Java

Galunggung, Galoen-gong of Gunung Galunggung is een actieve stratovulkaan op het eiland Java. De laatste grote uitbarsting van deze vulkaan was in 1982. Deze uitbarsting had een VEI van vier en zorgde voor 68 doden. Deze uitbarsting bracht ook het gevaar van vulkanische as voor de luchtvaart naar voren nadat twee Boeing 747 vliegtuigen motorproblemen kregen nadat ze door de aswolk vlogen.

Beide vliegtuigen maakten een noodlanding op het vliegveld van Jakarta. Een vliegtuig van British Airways met 240 passagiers aan boord kwam per ongeluk in de aswolk terecht tijdens een nachtelijke vlucht in juni 1982, op zo'n 150 kilometer afstand van de vulkaan. Alle vier de motoren vielen uit en het vliegtuig daalde gedurende 16 minuten. Hierbij verloor het 7.500 meter hoogte. Uiteindelijk wist de bemanning de motoren weer aan de praat te krijgen.
Een maand later was het de beurt aan een vliegtuig van Singapore Airlines met 230 passagiers aan boord dat tijdens een nachtelijke vlucht in de aswolk vloog. Drie van de vier motoren vielen uit. De bemanning was in staat om er één te herstarten nadat het vliegtuig al 2.400 meter was gedaald. Beide vliegtuigen liepen zware beschadiging op aan hun motoren en de buitenkant van het vliegtuig.

Geologie

Een afzetting in het gebied dat bekend staat als 'Tienduizend Heuvelen' bij Tasikmalaya heeft de aandacht getrokken van geologen. Hier werden huizen gebouwd bovenop de pieken omdat ze een goede bescherming boden tegen vijanden. Doordat ze flink hoger dan het maaiveld stonden, had men ook geen last van muggen en ratten.

Oorspronkelijk werd er vanuit gegaan dat de omgeving gevormd werd door een lahar die ontstaan zou zijn door het water uit het kratermeer of dat ze zelfs door mensenhanden aangelegd waren; gemaakt van stenen en keien die bijeengebracht werden nadat de rijstvelden schoongemaakt waren.

Na de uitbarsting van Mount St. Helens in 1980 en door verder onderzoek van de afzettingen van de Shasta vulkaan is het duidelijk geworden dat de afzettingen hier veroorzaakt zijn door een lawine. Zoals deze bergen, heeft ook de Galunggung een hoefijzervormige krater die wijst op een grote aardverschuiving in het verleden. Volgens koolstofdatering heeft deze aardverschuiving plaatsgevonden in de afgelopen 23.000 jaar.

Lokatie Galunggung

Laatste aanpassing 16 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
56 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

80,670,622 pageviews Een website van indahnesia.com