Bambu Gila


 Mystieke dans uit de Molukken 

Startpagina

 Informatie over Maluku

De Molukse archipel was honderden jaren lang het centrum van inkomsten van diverse koloniale machthebbers. Tegenwoordig is het Indonesië zelf dat een de specerijen van de eilanden in de dagelijkse keuken gebruikt. De groepen eilanden die de Molukken genoemd worden hebben vanalles te bieden, en zijn onderling verbonden met een prachtig blauwe zee.


 Bambu Gila

Mystieke dans uit de Molukken

Als je de naam Bambu Gila hoort denkt je wellicht aan een plantensoort met de naam bamboe. Hoewel dit niet geheel onjuist is, er wordt namelijk gebruik gemaakt van bamboe in deze traditionele dans afkomstig van de Molukken, is er echter meer dan alleen dat.

Bambu Gila is een dans met mystische elementen uit het verleden. Tot zeven sterke mannen gaan het 'gevecht' aan met een lang stuk bamboe tot wel 2,5 meter lengte en een diameter van bijna tien centimeter. Je zult merken dat als je bij een opvoering van de dans aanwezig bent er veel meer is dan slechts een dans met een grote bamboe stok. Het komt in een buurt van een bovennormaal iets.

Deze dans is ook bekend onder de naam Buluh Gila en Bara Suwen en wordt vaak opgevoerd als schouwspel tussen twee dorpen; Desa Liang in het district Salahatu en Desa Mamala in het district Leihitu. Beiden liggen in de regio Molukken Midden in de provincie Noord Molukken. Deze attractie heeft een sterk mystieke achtergrond en wordt tegenwoordig ook opgevoerd in de stad Ternate en omstreken.

De dans begint traditioneel met het branden van de gom van de kemenyan boom, die bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Er worden ook mantra's opgelezen in de lokale taal, iets wat een erg sterke traditie is in de Molukken. De rook van de brandende kemenyan gom wordt in de bamboe stok die later gebruikt wordt voor de dans geblazen. Diegenen die de mantra's oplezen hebben gember in hun mond die later over de bamboe stok gesmeerd wordt.

Het doel van de kemenyan gom of de gember is om de geesten op te roepen zodat ze hun mystieke krachten kunnen overdragen aan de bamboe. De kracht van deze geesten zal er dan al snel voor zorgen dat de bamboe stok zelf gek gaat doen en heftig gaat bewegen. Hoe langer dit duurt, hoe erger dit wordt, zodat het nog moeilijk is de bamboe onder controle te houden.

In verscheidene attracties rond deze mysterieuze dans, worden de betrokken personen bezeten door mystieke geesten die zich in deze dans verplaatsen naar de bamboe stok. Op het moment dat een leider herhaaldelijk mantra's opleest, roepen de deelnemende personen 'Gila! Gila! Gila!. Hiermee begint de vreemde dans dan ook daadwerkelijk. De zeven mannen beginnen al snel te merken dat de bamboe in hun handen uit zichzelf begint te bewegen, Bambu Gila.

Het lijkt erop dat de bamboe uit zichzelf begint te bewegen op het moment dat de rook van de gom of de gember in de bamboe koker geblazen wordt. De mannen die de bamboe vastgrijpen moeten dan al snel hun krachten bundelen om ervoor te zorgen dat de bamboe niet alle kanten op beweegt. Als de snelheid van de muziek sneller wordt, lijkt het erop alsof de bamboe stok zwaarder wordt. Er moet dus meer kracht gezet worden, zoveel zelfs dat de deelnemers uiteindelijk zullen verliezen en flauw vallen. Op dat moment is de dans over. De 'gekke bamboe' moet dan nog bedwongen worden. Dit gebeurt door het een vuurtje van brandend papier te offeren.

De bamboe die voor de mystieke dans gebruikt wordt is een lokaal soort bamboe die op bepaalde kenmerken geselecteerd wordt. Er wordt bovendien eerst toestemming aan de geesten gevraagd voor het uitzoeken en het kappen van de juiste bamboe. De bamboe wordt vervolgens op traditionele manier gekapt en schoongemaakt alvorens deze gebruikt wordt voor de Bambu Gila dans.

De oorsprong van de dans is niet geheel bekend. Wel is het zo dat de dans al opgevoerd werd nog voordat het Christendom of de Islam op de eilanden verscheen. Tegenwoordig wordt de mystieke dans nog slechts opgevoerd in enkele kleien dorpen. Het is dan ook een unieke gebeurtenis om deze dans mee te mogen maken. De mantra's en de bamboe dans zelf zijn nergens anders in deze vorm te aanschouwen en het geheel zal dan ook voor een onvergetelijke ervaring zorgen.

Laatste aanpassing 15 mei 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

84,402,350 pageviews Een website van indahnesia.com