Informatie over Jakarta


 Een miljoenenstad onder de evenaar 

Startpagina

 blog.indonesiepagina.nl
 Ga naar RSS feed voor blog-artikelen meer blog artikelen 

 Informatie over Jakarta

Een van de grootste steden - of meer agglomeratie van steden en dorpen - ligt op enkele graden onder de evenaar als een vieze parel in het landschap. De stad heeft werkelijk alles te bieden, alleen is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde toerist en reisorganisatie, zelfs tot op de dag van vandaag niet.


 Het oude Batavia

Jakarta is wellicht bekend als een van de grootste metropolen van de wereld, met ergens tussen de 8 en de 16 miljoen inwoners. Maar wist je ook dat er prachtige gerestaureerde gebouwen uit de Nederlandse tijd zijn te vinden? Waarschijnlijk niet, maar het is zeker de moeite waard.


 Vliegveld Jakarta - Bogor

Vele vakantiegangers komen in Jakarta aan, dit omdat hierop vliegen vaak flink goedkoper is dan direct naar Bali vliegen, of omdat men een reis over het eiland Java wil afleggen en deze wil eindigen op Bali. Hier de doorreis naar Bogor.


 Ambassador Mall

Dit winkelcentrum, aan de rand van het steeds populairder wordende Mega Kuningan district in zuidelijk Jakarta staat bekend om zijn electronicawinkeltjes. Vele honderden kleine winkeltjes in Ambassador Mall verkopen computers, onderdelen van computers, laptops, mobiele telefoons en toebehoren. Hoewel niet alles 100 procent legaal is, kun je er in ieder geval zeker terecht voor hetgene dat je zoekt.


 Blok M

Blok M is een zaken- en winkeldistrict in Kebayoran Baru in Zuid Jakarta. Het gehele gebied tussen Jalan Iskandarsyah en Jalan Bulungan wordt Blok M genoemd.


 Geschiedenis van Jakarta

In 1619 gesticht door Jan Pieterszoon Coen onder de naam Batavia, op het puin van de door hem vernietigde Jayakatra (of toentertijd gespeld: "Djajakatra"). 'n Tropisch Amsterdam, compleet met opslaghuizen, grachten en ophaalbruggen. Van hier uit werden nieuwe handelsroutes bevaren en heeft Abel Tasman Australië ontdekt. (Hij noemde het "Van Diemensland" naar de toenmalige gouverneur-generaal). Batavia werd "de parel van de Oriënt" genoemd, door de rijkdom die de handel het verschafte. Er woonden Europeanen, Molukkers, Minangkabauers, Baliërs, Sundanezen, Chinezen, Bataks, Javanen en Mestiezen.


 Nationaal Monument

Het Nationaal Monument (Monumen Nasional of in het kort Monas) is een 128,7 meter hoge toren in Centraal Jakarta dat symbool staat voor de strijd voor de onafhankelijkheid van IndonesiŽ. De bouw ervan begon in 1961 in directe opdracht van president Soekarno en het monument werd in 1975 geopend voor het publiek. De vlam op de top is bedekt met bladgoud.


 Welkom in Indonesië

Jakarta is in stedebouwkundig opzicht 'n stad als geen ander, hoewel dergelijke steden in Azië (en Zuid-Amerika) wel meer voor zullen komen. Behalve de Jalan Thamrin en de Jalan Jendral Sudirman en bij Medan Merdeka (= Onafhankelijkheidsplein) en in de onmiddellijke nabijheid van enkele bijzonder fraaie en rijk uitgevoerde winkelcentra is er heel weinig sprake van stadsallure. Onder invloed van het relatief nabije en metropolitane Singapore verandert het karakter van Jakarta echter geleidelijk.


 Sunda Kelapa

Sunda Kelapa is de oude haven van Jakarta die in het estuarium van de Ciliwung rivier ligt. Sunda Kelapa is de oorspronkelijke naam en was de meest belangrijke haven van het Sunda koninkrijk Pajajaran. De haven ligt in het onder-district Penjaringan in Noord Jakarta, IndonesiŽ. Tegenwoordig is de haven alleen toegankelijk voor pinisi ('schoeners'), traditionele houten boten met twee masten die tussen de eilanden in de archipel varen. Hoewel het tegenwoordig nog slechts een kleine haven is, ligt de oorsprong van Jakarta in Sunda Kelapa en speelde het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad.


 Fatahillah plein

Het machtscentrum van het oude Batavia lag op enige afstand van de haven aan een plein, dat nu bekend staat als Taman Fatahillah. De grondleggers van de stad gaven de opdracht om er een schitterend stadhuis te bouwen. Het plein en de gebouwen werden tussen 1972 en 1975 gerestaureerd als onderdeel van een groot project om de historische stad van Jakarta te bewaren. Enkele van de koloniale gebouwen werden toen musea.


 Jakarta Historisch Museum

Het Jakarta Historisch Museum (Museum Sejarah Jakarta) dat ook bekend is onder de naam Fatahillah Museum of Batavia Museum ligt in Jakarta, in IndonesiŽ. Het gebouw zelf stamt uit 1710 en deed vroeger dienst als het gemeentehuis van Batavia. Het Jakarta Historisch Museum heeft een aantal historische voorwerpen ter bezichtiging vanuit de prehistorische tijd tot het moment dat Jakarta officieel geboren werd in 1527, maar toen nog onder de naam Jayakarta, de Nederlandse koloniale tijd vanaf de 16e eeuw tot aan de onafhankelijkheid van Indonesie in 1945.


 Taman Mini Indonesia Indah

Taman Mini Indonesia Indah, of 'Mooi Indonesie Miniatuurpark', werd gebouwd als showcase voor IndonesiŽ. In het park vinden bezoekers vele verwijzingen natuurlijke en culturele rijkdommen van IndonesiŽ zoals unieke replica's van traditionele huizen van over de gehele archipel, een vijver met eilanden in de vorm van IndonesiŽ en vele andere aantrekkelijke attracties. Het park is een leuke plek voor een dagje uit in het weekeinde of voor internationale toeristen die niet geheel IndonesiŽ kunnen bereizen.


 Jalan Jaksa

De Jaksa straat (Jalan Jaksa) en de Kebon Sirih Straat (Jalan Kebon Sirih) zijn de meest belangrijke plekken voor rugzaktoeristen in Jakarta, met een groot aanbod aan goedkope hotelletjes alsmede enkele middenklasse hotels. Hoewel het gebied zelf vrij relaxed over komt (dat is precies waarom de toeristen er naartoe komen), is het niet de moeite waard om er te blijven hangen om heel de omgeving van Jakarta te kunnen bezichtigen. Het gebied ligt net ten zuiden van het Gambir treinstation en kan tegenwoordig redelijk goed bereikt worden met de busway, via halte Sarinah.


 Standbeeld Obama

Het standbeeld van Barack Obama is al snel een controversiele toevoeging aan de stad Jakarta geworden nadat het onthuld werd eind 2009. De oprichters van het standbeeld, voornamelijk rijke inwoners van de villawijk Menteng in centraal Jakarta, wilden slechts hun blijdschap uiten voor het feit dat de kleine Barry het tot president Obama (Verenigde Staten) heeft geschopt. Anderen stellen dat hij niets heeft gedaan voor Indonesie en een standbeeld voor hem in een publieke plaats dus niet nodig is.

   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
8 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

86,702,772 pageviews Een website van indahnesia.com