Candi Surawana


 Een van de vele tempels in de regio 

Startpagina

 Informatie over Oost Java

Oost-Java (Jawa Timur) is een provincie in IndonesiŽ op het eiland Java. De hoofdstad ervan is Soerabaja. Grote steden in Oost-Java zijn Malang, Kediri en Banyuwangi. Deze laatste plaats ligt helemaal op het oostelijkste punt van het eiland Java. Verder zijn er nog enkele toeristische bezienswaardigheden, zoals onder ander de Bromo, een nog actieve vulkaan. Een van de grootste vulkanen ligt ook op dit deel van het eiland Java, de Semeru (zetel van god).


 Candi Surawana

Een van de vele tempels in de regio

Candi Surawana (ook wel Candi Surowono genoemd) is een kleine tempel gebouwd in het Majapahit koninkrijk. De tempel ligt in het dorp Canggu bij het stadje Pare in het district Kediri in Oost Java, IndonesiŽ. De tempel zou rond 1390 gebouwd zijn als een eerbetoon aan Wijayarajasa, de prins van Wengker. Tegenwoordig is de tempel niet geheel in tact. Alleen de basis van de tempel is hersteld in zijn oorspronkelijke vorm en er liggen nog overal stenen in de buurt van het gebouw die aan de tempel toebehoren.

Geschiedenis

Candi Surawana werd in 1390 gebouwd, maar werd niet officieel afgerond tot het jaar 1400. Wijayarajasa was de oom van Rajasanagara vanwege een huwelijk en hij had grote macht. Mogelijk begon de tempel zijn leven niet als een monument voor de prins, maar slechts een gebouw dat in opdracht van hem gebouwd werd. Dat zou ook de verschillende jaartallen verklaren.

De sraddha-ceremonie, wat een rituele begrafenis-ceremonie is, werd in 1400 gehouden en dat is de reden waarom aangekomen wordt dat dit de officiŽle datum van ingebruikname is. Er is niet veel bekend van de geschiedenis en hoe de tempel uiteindelijk zijn glans verloor. Heden ten dage probeert men de tempel weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.

Ontwerp

Candi Surawana is een vrij kleine tempel met een basis van 7,8 vierkante meter met een hoogte van 4,6 meter. De voet van de tempel is op dit moment het enige overgebleven gedeelte van het bouwwerk. Er is een trap naar de cella, de binnenste kamer, van de tempel. Het bouwwerk is op het westen gericht zoals de meeste Javaanse tempels in het oosten van het eiland.
Candi Surawana is versierd met vele verschillende reliŽfs, en vele van hen omtrekken het hele bouwwerk. De verhalen die afgebeeld zijn op de muren zijn zo gemaakt dat ze de richting reflecteren waarop ze uitkijken. Het verhaal van Arjunawiwaha begint op de oostelijke muur en stopt en begint weer opnieuw op de muur die naar het noordoosten kijkt.

Vervolgens gaat het verhaal verder over de noordelijke muur, slaat de oostelijke muur over om via het zuiden weer uit te komen in de tegenover gelegen richting, het Westen. Alles dat in de reliŽfs staat afgebeeld heeft te maken met de richting. ReliŽfs op het oosten beelden een rijzende zon uit en een heilige berg, en zijn de delen van het verhaal die een meer religieus tintje hebben.

De reliŽfs die richting het westen kijken hebben meer te maken met demonen, monsters, strijd en de dood. De Arjunawiwaha is een doorlopend verhaal met vele verschillende reliŽfs, maar op sommige punten wordt het echter onderbroken door de verhalen van Sri Tanjung en Bubuksha die op de hoeken in verticale panelen staan. Er werd tot 1939 nog vanuit gegaan dat deze verhalen deel uitmaakten van de Arjunawiwaha.

Versieringen

De muren van de tempel zijn versierd met vele reliŽfs. Het bevat ook ganas, of mensen gekozen door Ganesha om Shiva te dienen, aan de zijkant van de tempel. Ze worden afgebeeld als zijnde het gebouw ophoudend met hun armen uitgestrekt. Ze zijn gelijk aan de figuren die afgebeeld zijn op de bouwwerken van Candi Jawi. De ganas zijn afgebeeld met oorbellen, borstplaten, armbanden, riemen met juwelen en halskettingen. Op het hoogtepunt van het Majapahit koninkrijk werden er meer hedendaagse afbeeldingen gebruikt zoals deze.

Op de basis van het bouwwerk zijn achttien horizontale platen aanwezig, alsmede negen verticale panelen. In de middel was een eenvoudige band. De trappen van de tempel hebben afbeeldingen van naga's en makara's, wat platte reliŽfs zijn in de vorm van driehoeken en dieren die hun staarten in allerlei vormen buigen.

De reliŽfs beelden hele verhalen uit, maar ook gewoon dingen uit het dagelijkse leven. De drie belangrijkste reliŽfs zijn de vertellingen van Arjunawiwaha, Sri Tanjung, en Babuksha en Gagang Aking. Enkele van de kortere vertellingen waren vaak moralistisch en eenvoudige lessen. Een voorbeeld hiervan is de ďKrokodil en de StierĒ, ďReiger, Vis en KrabĒ en ďKikker en SlangĒ. In ďReiger, Vis en KrabĒ, leren de karakters een erg belangrijke les.

De vogel in het verhaal draagt een masker in een poging zichzelf te vermommen als een sjamaan zodat hij vis kan vangen. Hij begint de vis te observeren als hij aangevallen wordt door de krab die hem in zijn nek knijpt. De krab ziet dat de reiger zichzelf vermomd heeft om de vis te verwarren dus knijpt te krab hem dood.
Een van de meest bekende verhalen is dat van Arjunawiwaha. Op zo'n zes verschillende tempels in Oost Java is dit verhaal terug te vinden. Over het algemeen wordt de vertelling gebruikt voor theater, dansvoorstellingen en schilderijen. Op Candi Surawana staat het afgebeeld op reliŽfs aan de basis van het bouwwerk. Het verhaal werd in 1035 geschreven door een Javaanse dichter die bekend stond als Mpu Kanwa.

Het verhaal is geÔnspireerd door de Mahabharata en is gebaseerd op de Kiratarjunya, geschreven door Bharavi. Specifiek deze versie van het verhaal is geschreven naar koning Airlangga en is tevens een afspiegeling van de perfecte koning. Deze zou een heldhaftig persoon zijn die onoverwinnelijk was in oorlogen en tevens seksueel onweerstaanbaar was. De Arijunawiwaha bestaat uit drie delen, de meditatie van Arjuna, de strijd van Niwatanawalan en de beloning van Arjuna om naar de hemel te gaan.

Lokatie Candi Surawana

Laatste aanpassing 24 december 2009
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
2 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

87,312,535 pageviews Een website van indahnesia.com