Biawak eiland


 Een maagdelijk eiland ten noorden van Java 

Startpagina

 Informatie over Midden Java

Midden-Java (Jawa Tengah) is een provincie van IndonesiŽ. Het is gelegen op het eiland Java, tussen de provincies Oost-Java en West-Java. Het inwonertal van Midden-Java is 30.851.144. Daarmee is Midden-Java naar inwonertal de op twee na grootste provincie is van IndonesiŽ. De hoofdstad is Semarang. Historisch en cultureel gezien maakt Jogjakarta ook onderdeel uit van Midden-Java, maar bestuurlijk gezien is het een aparte provinciŽ.


 Biawak eiland

Een maagdelijk eiland ten noorden van Java

In tegenstelling tot de zuidelijke kusten, zijn de noordelijke kusten van het eiland Java niet gelijk aan toerisme. Hoewel er plekken zijn die toeristisch zijn, zijn de uitzichten over het algemeen minder mooi dan aan de zuidkust. Dit geldt ook voor de stranden van het district Indramayu in de provincie West Java. Er valt hier in tegenstelling tot de stranden van Sukabumi en Garut niet veel te ontdekken. Bovendien is de kust hier vaak een plek waar de allerarmsten wonen.

De grote uitzondering op dit hele gebeuren is Biawak eiland. Dit eiland lijkt een Godsgeschenk dat op 40 kilometer uit de kust van Indramayu ligt. Het water is er helder, het zand stralend wit en de meeste stranden liggen aan de zuidelijke kust. Het eilandje van 120 hectare staat bovendien vrijwel geheel vol met bomen en andere begroeiing.


Het eiland staat lokaal ook bekend als Pulau Rakit en Pulau Menyawak, dus je hoeft niet raar op te kijken als men het ineens over een ander eiland lijkt te hebben. Echter is Pulau Biawak de meest bekende naam. De beheerder van de vuurtoren op het eiland, Slamet Riyanto, vertelt dat de naam Pulau Rakit oorspronkelijk nog uit de Nederlandse tijd stamt, en pas in de jaren 80 van de vorige eeuw is veranderd.

Het naambord van de oorspronkelijk Nederlandse benaming van het eiland, Bompyis, staat nog in de ruimte waar nu ook een generator staat. Deze generator wordt gebruikt voor het verlichten van het huis van de vuurtorenwachter, maar uiteraard ook voor de vuurtoren zelf. Dit 65-meter hoge gevaarte is ook een overblijfsel uit de Nederlandse tijd en werd in 1872 gebouwd. Binnenin de toren brengen 240 traptreden je via een wenteltrap naar het licht toe, alwaar je bovendien een schitterend uitzicht hebt.

De habitat van Biawak

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit eiland een plek waar de biawak (Varanus salvator, een groot soort varaan) voor komt. De dieren werden er voor het eerst aangetroffen toen er voor het eerst mensen op het eiland aan kwamen. Het is echter niet bekend hoe groot de populatie is. Naar alle waarschijnlijkheid leven er enkele honderden dieren in de moerassen en lage begroeiing op het eiland.

Een visser uit Indramayu wist te vertellen dat de dieren geen kwaad doen. Ze vallen van nature geen mensen aan als ze met rust gelaten worden. De dieren komen kennelijk ook op de geur van vissen af, want ze komen regelmatig een kijkje nemen als de verse vangst naar het eiland gebracht wordt in de buurt van de vuurtoren. Wellicht komen ze op de geur van het zeevoedsel af, maar wat zeker is dat de meesten het op een lopen zetten als je in de buurt probeert te komen. Die enkeling die blijft wachten is wellicht al bekend met mensen en hoeft niet bang te zijn.

De dieren kunnen tot wel anderhalve meter lang worden op het eiland. Hun huid is bruinig met gele vlekken. De flora en fauna op het eilandje heeft echter meer te bieden dan slechts deze soort varanen. Er komen ook zeldzame vogelsoorten voor, zoals de Ardea sumatrana, Bubulcus ibis en de Alcedo Caerulenscens. De transparant blauwe zee zit tevens vol met allerlei soorten en maten vis in prachtige kleuren. Het koraal op een meter of drie diepte is ook nog in goede toestand.

Volgens de Dienst Visserij en Zee van het district Indramayu zijn er zeker 95 soorten vis aanwezig uit 30 verschillende families. Je kunt bij het maken van een duik dan ook zeker allerlei kleurige vissen verwachten net onder het wateroppervlak. In 2004 is er een olievlek geweest rond het eiland. De oorsprong is nog altijd niet bekend, maar er is toen wel schade ontstaan aan de flora en fauna.

Buiten Biawak eiland liggen er nog meer mooie eilanden in de buurt als Pulau Gosong en Pulau Candikian. Beide eilanden liggen op ongeveer een half uur varen van Biawak Eiland af. Deze eilanden zijn beiden onbewoond, iets wat voor Gosong Eiland niet heel vreemd is, omdat dit eiland door de speurtocht naar aardolie in de jaren 80 van de vorige eeuw vrijwel geheel is verdwenen.

De drie eilanden kunnen bereikt worden per boot, een reis die zo'n vier uur duurt vanuit de kust bij Indramayu. Je zult dan ontdekken dat dit nog echt juweeltjes zijn. Een enkele reis met de boot kost je ongeveer 750.000 Rupiah en er kunnen dan maximaal acht personen mee in de boot. Er is op de eilanden geen aanlegsteiger, dus je zult bij het aan land komen wellicht een gedeeltelijk nat pak halen, maar ach Ö je bent dan wel in een klein paradijsje.

Lokatie Biawak eiland

Laatste aanpassing 29 april 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
9 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

78,899,723 pageviews Een website van indahnesia.com