Het eiland Weh


 Een duikbestemming in het uiterste westen van IndonesiŽ 

Startpagina

 Provincie Aceh

Atjeh (de moderne Indonesische spelling is Aceh, de Nederlandse blijft Atjeh) is een provincie van het huidige IndonesiŽ, gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam. Het omvat het gebied dat van de 16e tot de 19e eeuw onderdeel vormde van het Sultanaat Atjeh. Atjeh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders.


 Het eiland Weh

Een duikbestemming in het uiterste westen van IndonesiŽ

Het eiland Weh, ook bekend als Pulau Weh, Pulo Weh of Sabang, naar de naam van de grootste stad op het eiland, is een klein vulkanisch actief eiland direct ten noordwesten van Sumatra. Oorspronkelijk zat het vast aan Sumatra, maar het werd door de laatste vulkaanuitbarsting van de vulkaan in het Pleistoceen van het vasteland gescheiden. Het eiland ligt in de Andaman Zee. De grootste stad op het eiland is Sabang, wat direct ook de meest westelijke bewoonde plek van IndonesiŽ is.

Het eiland is onder meer bekend om zijn ecosysteem; de Indonesische overheid heeft zo'n zestig vierkante kilometer van het eiland en de zee er in de buurt tot natuurreservaat gebombardeerd vanwege onder meer zeldzame diersoorten als een haai met een grote mond en de enige leefomgeving van een bedreigde soort pad, Bufo valhallae. Koraalriffen in het gebied rond het eiland staan bekend om de enorme diversiteit in soorten vis.
Duiken rond het eiland Weh is inmiddels een welbekende activiteit. Duikmeesters en instructeurs staan er voor je klaar om je een grote diversiteit duiken aan te bieden in de fabelachtige zeetuinen van het eiland Rubiah. Hier tref je veel verschillende soorten zeedieren aan, waaronder manta-roggen, walvishaaien, dolfijnen en zeeschildpadden.

Duiken is hier uiteraard de meest favoriete bezigheid. Vele instructeurs zullen je graag een handje willen helpen bij het ontdekken van de lokale onderwaterwereld op het eiland Weh. Maar waarom neem je niet eens een kijkje in de stad? Je kan op zoek gaan naar het bord met de tekst ďIndonesia Nol (Zero) KilometerĒ bijvoorbeeld. Er is ook een attractie direct aan de waterlijn om vanaf het droge het leven in zee te bekijken.

Voor diegenen die van winkelen houden; er is een traditionele markt waar je vers tropisch fruit en snacks kunt kopen. Er zijn nog meer fascinerende plekken te vinden op dit eiland, denk hierbij onder meer aan een waterval, een warmwaterbron en het eerder genoemde 'Nul Kilometer' bord. Er zijn verder Japanse bunkers uit de 2e Wereldoorlog, een oude begraafplaats, Durian Keramat en het stadje Sabang.

Als je er wil verblijven is er voor iedere portemonnee wel iets te vinden. Er zijn verscheidene accommodaties beschikbaar en je hoeft slechts een keuze te maken. Er zijn eenvoudige houten hutten voor diegenen die het eenvoudig willen doen. Maar een duurdere bungalow in een mooie omgeving kan uiteraard ook. Je eet hier natuurlijk allerhande voedsel dat uit zee komt, er zijn op het eiland genoeg restaurantjes.
Je kunt op het eiland onder meer handgemaakte souvenirs van kokosnoot-hout kopen. De traditionele markten op het eiland bieden verder voornamelijk verse producten die je helaas wat moeilijker mee kan nemen naar huis. Er worden ook producten als dodol (soort zoetige snack gemaakt van meel, suiker, palmsuiker en vruchten), chips, cake en brood gemaakt.

Het is de gewoonte dat je je in dit gebied normaal kleedt om de lokale inwoners niet voor het hoofd te stoten. De meesten hier zijn vrij strikte Moslims en normale kleding is dus het beste. Breng je eigen zwempak, zonnebrand en andere noodzakelijke dingen mee, want niet alles is altijd op het eiland aanwezig.

Hoe er te komen?

Vanuit Banda Aceh kun je in de morgen de veerboot pakken vanuit de haven Ulee Lheue. Je komt dan een paar uur later aan op het strand van Gapang. Er is ook een snellere boot beschikbaar, deze maakt de reis in minder dan een uur. Als je vanuit Medan komt, reis je eerst met het vliegtuig of per bus naar Banda Aceh. Als je vanuit het buitenland komt kun je vanaf sommige plekken zelfs direct naar Banda Aceh.

Je verplaatsen

Je kunt op het eiland gebruik maken van minibusjes, motoren en driewielige becak ('fietstaxi's'). Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren als je meer comfort wil. Om het stadje Sabang en de stranden te verkennen kun je echter het beste te voet gaan.

Lokatie Het eiland Weh

Laatste aanpassing 17 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
5 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

77,409,062 pageviews Een website van indahnesia.com