Geschiedenis van Aceh


 Lange geschiedenis van opstand 

Startpagina

 Provincie Aceh

Atjeh (de moderne Indonesische spelling is Aceh, de Nederlandse blijft Atjeh) is een provincie van het huidige IndonesiŽ, gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam. Het omvat het gebied dat van de 16e tot de 19e eeuw onderdeel vormde van het Sultanaat Atjeh. Atjeh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders.


 Geschiedenis van Aceh

Lange geschiedenis van opstand

Rond 1500 ontstond op Noord-Sumatra het sultanaat Atjeh. In het begin van de 17e eeuw was het rijk op zijn hoogtepunt. De toenmalige Sultan bezat grote delen van het eiland Sumatra en van het schiereiland Malakka. In de tijd van de Vereenigde Oostindische Compagnie steunde Atjeh vaak de Britten in hun strijd tegen de Nederlanders. Later waarborgde Nederland onder Engelse druk Atjehs onafhankelijkheid. De AtjeeŽrs gingen vaak tot zeeroof over en werkten in Deli, en elders op Sumatra, de consolidatie van de Nederlandse invloed tegen.

Koloniale tijd

In 1871 sloten het Verenigd Koninkrijk en Nederland het Sumatra Verdrag. Nederland stond de laatste Afrikaanse bezitting te Goudkust af, en kreeg in ruil daarvoor de vrije hand op geheel Sumatra. In 1873 verklaarde Nederland Atjeh de oorlog. Een langdurige en bloedige strijd was het gevolg (zie Atjehoorlog). Pas in 1904 lukte het generaal Van Heutsz geheel Atjeh te bezetten, al slaagden de Nederlanders er nooit in de bevolking volledig te onderwerpen.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog braken er geregeld grote opstanden uit, die met geweld door de Nederlanders werden neergeslagen. De komst van de Japanners luidde het definitieve einde van het Nederlands kolonialisme in. Het Indonesische nationalisme was niet meer te keren. De laatste daad van de Nederlanders was de overdracht, in 1949, van geheel Nederlands-IndiŽ aan de Republiek IndonesiŽ. Daarmee werd na vijf jaar bloedvergieten het Indonesische nationalisme erkend, en onder meer Atjeh, de Molukken en later Papoea vonden aansluiting bij de nieuwe republiek.

IndonesiŽ

Hoewel Atjeh in 1949 onderdeel van de Republiek IndonesiŽ geworden was, erkenden de nationalisten de soevereiniteit van Djakarta niet. Atjeh had geen deel uitgemaakt van Nederlands-IndiŽ, zo redeneerden ze, en dus kon Nederland de soevereiniteit over Atjeh niet overdragen aan de Republiek. De lont ging in het kruitvat toen president Soekarno in 1953 besloot Atjeh bestuurlijk samen te voegen met Noord-Sumatra. Een opstand liep uit op een guerrilla-oorlog, die duurde totdat Atjeh in 1959 weer een speciale status kreeg.

Maar ook daarna bleef het onafhankelijkheidsstreven onverminderd sterk. Dit werd bevorderd door het Javaans centralisme, dat niet alleen alle bestuursmacht, maar ook alle baten uit de oliewinning monopoliseerde. In 1976 bundelde het verzet zijn krachten in de Beweging Vrij Atjeh (GAM, Gerakan Aceh Merdeka) die de gewapende strijd aanging met het Indonesische leger. Deze strijd kenmerkt zich door de afwisseling van periodes van hevig gewapend conflict en relatieve rust. De GAM had haar hoofdkwartier in Stockholm.

Reformasi

Met het terugtreden van president Soeharto in 1998 kwam er in IndonesiŽ na vele jaren van dictatuur eindelijk ruimte voor democratische hervormingen. Onder president Habibie bloeide de "reformasi" op. Hij schonk Oost-Timor in 1999 een referendum waarin met grote meerderheid gekozen werd voor onafhankelijkheid. Het leger waarschuwde daarop dat het niet bij de onafhankelijkheid van Oost-Timor zou blijven, en dat ook andere regio's zich zouden gaan afsplitsen. Zodoende probeerde het Oost-Timor een laatste maal met geweld zijn wil op te leggen. Hoewel de onafhankelijkheid van Oost-Timor er niet mee werd tegengehouden, brandde het leger twee derde deel van het eiland plat.

Ondanks deze ferme waarschuwing van het leger, vroeg Atjeh nog in datzelfde jaar eveneens om een referendum. Vanaf dat moment startten de Indonesische regering en de GAM met onderhandelingen, die op 12 december 2002 tot een vredesakkoord leidden. Na beschuldigingen over en weer besloot de Indonesische regering de onderhandelingen te staken. Op 19 mei 2003 begon een troepenmacht van 50.000 militairen aan een grootscheeps offensief in Atjeh. Er vielen in Atjeh 10.000 burgerslachtoffers in de periode 1989-1998.

Laatste aanpassing 17 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
5 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

77,409,063 pageviews Een website van indahnesia.com