Vrede na conflict in Aceh


 Er was een tsunami nodig om tientallen jaren conflict te beeindigen 

Startpagina

 Provincie Aceh

Atjeh (de moderne Indonesische spelling is Aceh, de Nederlandse blijft Atjeh) is een provincie van het huidige IndonesiŽ, gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam. Het omvat het gebied dat van de 16e tot de 19e eeuw onderdeel vormde van het Sultanaat Atjeh. Atjeh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders.


 Vrede na conflict in Aceh

Er was een tsunami nodig om tientallen jaren conflict te beeindigen

De opstand in Aceh werd gepleegd door de Vrij Aceh Beweging (GAM) tussen 1976 en 2005. Ze poogden op deze manier onafhankelijkheid te verkrijgen van IndonesiŽ. De vernietiging veroorzaakt door de tsunami van 2004 zorgde uiteindelijk voor vrede en een einde aan de opstand.

Achtergrond

Er zijn culturele en religieuze verschillen tussen Aceh en de rest van IndonesiŽ. Een meer conservatieve vorm van Islam dan overheerst in de rest van IndonesiŽ wordt daar door veel mensen aangehangen. De in het algemeen seculiere manier van politiek tijdens de Nieuwe Orde van Suharto (1965 - 1998) was erg onpopulair in Aceh, waar velen de centrale overheid slechts zagen als voorstander van een verenigde 'Indonesische cultuur'.

De centraliserende activiteiten van de regering onder Suharto leidde ertoe dat Hasan di Tiro, een afstammeling van de laatste sultan van Aceh, de Vrij Aceh Beweging oprichtte op 4 december 1976. Hij riep toen ook de onafhankelijkheid van Aceh uit. De voornaamste bedreiging voor de cultuur en geloof werd gezien in de 'nieuw-koloniale' overheid en het stijgende aantal Javaanse immigranten. De oneven verdeling van gelden voorkomend uit natuurlijke bodemschatten van Aceh was een ander belangrijk punt in dit conflict.

In eerste instantie was de guerrilla-oorlog die door het GAM gevoerd werd vrijwel geheel niet succesvol. Het leek er zelfs op dat de overheid de groep in 1997 al geheel onder de duim had. Echter werd de groep in 1989 weer actief, kennelijk met financiŽle steun uit LibiŽ en Iran. Hierdoor werden zeker 1.000 guerrilla's opgeleid. Hoewel er nooit echt een grote steun voor de organisatie was, trad de Indonesische regering hard op.

Het gebied kende tussen 1991 en 1995 een 'operationeel militaire' status. Deze maatregel, hoewel tactisch succesvol in het vernietigen van het GAM als een guerrilla-beweging, zorgde er echter voor dat de bevolking van Aceh vervreemd raakte, waardoor de steun aan het GAM weer toenam op het moment dat het Indonesische leger zich in 1998 onder leiding van president Habibie vrijwel geheel terugtrok uit Aceh.

Onderhandelingen tussen de twee partijen, die begonnen kort nadat Suharto gedwongen werd af te treden, werden herhaaldelijk afgebroken, waarbij zowel het GAM als het Indonesische leger beschuldigd werden van schending van mensenrechten.

Tweede fase

In 1999, toen er chaos op Java uitgebroken was en de centrale overheid niet goed meer functioneerde door de val van Suharto, kreeg het GAM een steun in de rug die leidde tot de tweede fase van de opstand, dit maal met een grote steun van de bevolking in Aceh. In 1999 werd aangekondigd dat troepen zouden worden teruggetrokken, maar de verslechterende veiligheidssituatie leide tot het sturen van juist meer troepen. Tijdens het presidentschap van Megawati Sukarnoputri zouden er zo'n 35.000 manschappen aanwezig zijn in 2002.

Bij veiligheidsoperaties in 2001 en 2002 kwamen enkele duizenden burgers om het leven. Gedurende het hele conflict zouden ongeveer 15.000 mensen om het leven zijn gekomen. De overheid lanceerde echter opnieuw een offensief en er werd zelfs een noodtoestand afgekondigd in de provincie. De oorlog woedde nog op het moment van de tsunamiramp eind 2004. In november 2003 werd de noodtoestand nog verlengd. Volgens een rapport van Human Rights Watch zou het Indonesische leger op grote schaal mensenrechtenschendingen gepleegd hebben tijdens de invasie en bezetting, waardoor zeker 100.000 mensen ontheemd raakten in de eerste zeven maanden van de noodtoestand. Ook zouden er regelmatig moorden hebben plaatsgevonden.

De vredesovereenkomst en de eerste lokale verkiezingen

Na de vernietigende tsunamiramp in december 2004 besloten beide partijen tot een staakt-het-vuren. Ook herhaalden beide kanten hun oproep om het conflict tot een einde te brengen. Af en toe traden er echter nog wel gewelddadigheden op door de provincie. Omdat er een rebellie plaatsvond, had de Indonesische overheid op dat moment restricties ingesteld voor buitenlanders die naar het gebied wilden reizen. Inmiddels zijn deze restricties opgeheven.

De tsunamiramp bracht veel aandacht voor het conflict, vernietigde veel voorraad en zorgde voor veel dodelijke slachtoffers aan beide kanten. Hoewel eerdere poging steeds strandden, kwam er uiteindelijk toch een vrede. Deze werd na 29 jaar strijd in 2005 bereikt. Onder meer het aftreden van Suharto, het meer liberale beleid van reformasi en veranderingen in het Indonesische leger zorgden voor voor betere mogelijkheden tot vredesbesprekingen. De rol van de pas gekozen president Susilo Bambang Yudhoyono en vice-president Yusuf Kalla waren hierbij ook van groot belang.

Tegelijkertijd vonden er ook bij het GAM veranderingen plaats, en had het Indonesische leger zoveel schade aangericht bij de rebellenbeweging dat het ook geen kans meer zag buiten onderhandelen met de centrale overheid. De vredesbesprekingen werden georganiseerd door Crisis Management Initiative, een Finse organisatie geleid door voormalig Fins president Marttti Ahtisaari. De daadwerkelijke vredesovereenkomst werd op 15 augustus 2005 getekend.

Onder de overeenkomst zou Aceh speciale autonomie krijgen onder de Republiek IndonesiŽ en zouden alle niet belangrijke troepen teruggetrokken worden uit de provincie. Uiteindelijk zouden er dan nog 25.000 manschappen overblijven in ruil voor de ontwapening van het GAM. 300 controleurs van de Europese Unie werden naar het gebied gestuurd als internationaal waarnemer. Hun mandaat liep op 15 december 2006 af, vrij snel nadat er lokale verkiezingen gehouden werden.

Aceh heeft inmiddels een grotere autonomie toegewezen gekregen. Hierdoor heeft de regionale overheid meer macht. Ook kunnen er politieke partijen opgericht worden die de belangen van het volk van Aceh vertegenwoordigen. Er was echter nog wel een roep vanuit mensenrechtenorganisaties dat er onderzoek gedaan zou moeten worden naar eerdere mensenrechtenschendingen.

Tijdens de verkiezing voor de gouverneur van Aceh in december 2006, deden onder meer het voormalige GAM en nationale partijen mee. De verkiezing werd gewonnen door Irwandi Yusuf, die voornamelijk steun kreeg van voormalige leden van het GAM.

Laatste aanpassing 20 januari 2010
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
5 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2019
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

77,409,046 pageviews Een website van indahnesia.com