Banda Aceh


 Oude stad in het streng Islamitische Aceh 

Startpagina

 Provincie Aceh

Atjeh (de moderne Indonesische spelling is Aceh, de Nederlandse blijft Atjeh) is een provincie van het huidige IndonesiŽ, gesitueerd in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. De volledige naam luidt NanggrŲe Aceh Darussalam. Het omvat het gebied dat van de 16e tot de 19e eeuw onderdeel vormde van het Sultanaat Atjeh. Atjeh is bekend om zijn politieke onafhankelijkheid en sterke oppositie tegen buitenstaanders.


 Banda Aceh

Oude stad in het streng Islamitische Aceh

De stad ligt op de noordelijke punt van het eiland Sumatra, aan de monding van de Atjehrivier (Sungai Aceh), waar de Straat Malakka en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. In 2000 besloeg het stedelijk gebied een oppervlakte van 61,36 km≤ en had het 220.737 inwoners. Volgens opgave van de Indonesische deelregering had de stad (met omliggende dorpen) vlak voor de tsunami ruim 260.000 inwoners en bedroeg het aantal slachtoffers ongeveer 61.000.

Vroeger heette de stad Kota Radja, wat letterlijk "Koningsstad" of "Hofstad" betekent, ook de schrijfwijze Koetaradja (in het Indonesisch Kotaraja) komt voor. De republiek IndonesiŽ heeft in 1945 het Sultanaat afgeschaft. Vervolgens werd op 28 december 1962 de officiŽle naam van de stad gewijzigd in Banda Aceh dat letterlijk vertaald "Poort (Haven) van Atjeh" betekent.

Het woord Banda is afgeleid van het Perzische woord bandar (بندر). In het Nederlands betekent het haven. Zoals in geheel Atjeh is de bevolking overwegend islamitisch, en wordt het geloof hier sterker beleden dan in veel andere delen van IndonesiŽ. Het centrum wordt gedomineerd door de Grote Moskee.

De stad was in de middeleeuwen een multi-etnische handelsmetropool, waar naast AtjeeŽrs, IndiŽrs, Arabieren, Turken, Chinezen, Abessijnen en Perzen woonden. Het was ook wel de deur naar Mekka, een halteplaats voor pelgrims die per boot onderweg waren naar de heilige stad. Het sultanaat, waarvan Kota Radja de hoofdstad was, bereikte zijn hoogtepunt in de 17e eeuw.

Geschiedenis

In de Gouden Tijd (1604-1637) controleerde Atjeh de zeewateren van Riau, aan de westzijde van Sumatra, tot aan Singapore ten oosten van Sumatra. Men had diplomatieke vertegenwoordigers in Istanboel en in Engeland. In 1629 heeft men een aantal grote zeeslagen gevoerd met de Portugezen die in de regio al vele handelsposten en macht hadden verkregen. De Nederlandse VOC was sinds 1596 ook al actief in de regio, maar heeft tot eind 19e eeuw nooit veel voet aan de grond gekregen in Atjeh.

In 1873, na de opheffing van het Sumatra-traktaat en schending van het vredestraktaat van 1859 tussen de Sultan en het Nederlandse gouvernement door de Atjehnezen verklaarde gouverneur generaal James Loudon Atjeh de oorlog. Op 24 januari 1874 werd de kraton van het sultanaat na een strijd met vele slachtoffers veroverd en bezet. Het verzet tegen de Nederlandse overheersing was echter niet gebroken en een decennia-lange guerrillaoorlog was het gevolg.

Na jarenlange bloedige strijd van het Nederlandse koloniale leger onder leiding van Generaal Van Heutsz werd in 1904 Atjeh onderworpen aan het Nederlands gezag. Dat gezag was wel beperkt tot Kota Radja en enkele andere kustplaatsen waar het koloniale leger was gestationeerd. Uit deze tijd stammen circa 2200 oorlogsgraven van Nederlanders, Duitsers, maar vooral veel Ambonezen, op een begraafplaats, die hier het Kher Khoff heet.

In 1942 werd de stad bezet door de Japanners, waarbij de bevolking gedwongen werd elke dag naar het oosten, naar Tokio, te buigen in plaats van naar het westen (in gebed), naar Mekka. Dit maakte de Japanners nog gehater dan de Nederlanders. In de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd heeft men geen pogingen meer gedaan om het koloniale gezag te herstellen, waardoor het altijd republikeins gebied is geweest.

Op 26 december 2004, werd deze stad voor meer dan 60% verwoest door een aardbeving en tsunami, waarbij meer dan 100.000 doden vielen. Het Atjeh Tsunami Museum is hier opgericht

Lokatie Banda Aceh

Dit artikel is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.
Laatste aanpassing 10 november 2011
   
Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

 Over deze pagina
Voeg deze pagina toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

 Geef informatie
Extra informatie, aanpassingen of feedback? Stuur deze in!

Informatie Formulier

 Foto's
5 foto's in galerie 

Indonesië in foto

 Gerelateerde pagina's
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

86,705,058 pageviews Een website van indahnesia.com